Аналіз: топові блогери

Top Blogger

Перший блог з’явився у 1992 році. Українська блогосфера (виходячи з цієї дати) в рази молодша у порівнянні зі своїми закордонними сестрами. Звісно, вік певним чином відображається на якості її блогів, на їх тематиці, відвідуваності та інших аспектах. Це говорить лише про перспективу – маємо куди рости. Але генерувати якісніший контент лише за допомогою способу “спроб та помилок” – дурість. Варто переймати досвід у тієї ж закордонної блогосфери.

Зовсім недавно на популярному технічному блозі Techcrunch з’явився список з 20 кращих блогерів, які паралельно ще й займаються венчурними інвестиціями (інвестиції у старапи, цінні папери з високим рівнем ризику). Рейтинг складався за допомогою підрахунку середньомісячної кількості унікальних відвідувачів на блог протягом останнього кварталу 2010 року. Саме на їх аналізі ми й вчитимемося “топовому блогінгу”. Щоб не перетворити навчання у “муку” (як це вміє зробити наше Міністерство освіти і науки України) розглянемо тільки перші 5 позицій рейтингу.

1. Пол Грем (@paulg), з YCombinator. Блог під назвою “Essays(Нариси). Кількість відвідувачів – 97,227

Нагадаю, Пол Грем – програміст та інвестор, що створив додаток Viaweb, який Yahoo! купили у 1998 році. У 2005 році він заснував YCombinator і до сьогодні займається інвестуванням та розробкою стартапів.

Дуже простенький блог. Мінімум графіки та зовсім непримітний логотип. Має favicon.ico цікаво дизайну. Меню для навігації по сайту доволі ємнісне і включає в себе сторінку з нарисами (як я розумію їх пише сам Пол). Інші сторінки містять у собі посилання на:  Amazon.com де продається Полова книжка “Hackers and Painters”, рецензії на всі три роботи Грема, проект YCombinator (засновником якого він є), школу стартапу, bio, інформацію про спам та власні розробки у цій сфері та інші потрібні сторінки (пошук, rrs, faq). Також, на одній із сторінок наведена цифра – рекорд відвідуваності, що складає 8,9 мільйона переглядів блогу за 2009 рік.

2. Фред Уілсон (@fredwilson) з Union Square Ventures, автор блогу “VC” (Venture Capital – Венчурний капітал ) з 81,483 переглядами.

Про себе Фред пише наступне: “Я володію венчурним капіталом і готовий допомагати людям будувати проекти. Я люблю свою роботу., але сім’ю люблю більше. Одружений, маю троє дітей. Є хобі: захоплююся музикою, мистецтвом, йогою та гольфом.” Також на сторнці є фото з сім’єю та посилання на блоги дружини і дітей.

Пан Уілсон доволі активно веде блог (на тьох переглянутих мною сторінках по одному записові вдень), відповідає на коментарі (в середньому їх 60-70 на пост). Можна навіть прослідкувати дати додавання матеріалу. Щодо меню, то воно суттєво різниться за змістом у порівнянні з меню блогу Грема і має всього 6 вкладених сторінок: головна, сторінка категорій, архів, відео, посилання на блог Tumblr, радіо від Фреда Уілсона (що мене дуже вразило) увімкнувши яке я почув пісню Боба Марлі та сторінки з інформацією. В загальному простий дизайн і просте лого “AVC”.

3. Марк Састер (@msuster) з GRP Partners та його блог Both Sides of the Table (Обидві частини таблиці) з  53,655 відвідувачами.

У bio вказано, що Марк – другий підприємець, який пішов на темний бік венчурних інвесторів (навіть не уявляю що це може означати. Можливо хтось із читачів пояснить?) і зосереджується на ранніх стадіях проектів. Певно через обрану “темну сторону” блог і носить таку назву. Два власні стартапи він продав. Є й розширений варіант біографії, його можна знайти на сторінках.

Це перший блог у топі, який працює на WordPress, що скоріше за все каже про його вік (у футері зазначено 2010). Є типові соціальні додатки, як от “BothSidesofTheTable on Facebook”, коментарі від DISQus. Доволі обширне меню з десятьма вкладками одна з яких називається Twitter Insights, де Марк розповідає про переваги Twitter (свій твіпл). Я кілька разів перевантажував сторінку та так і не зміг побачити favicon.ico, тож зробив висновок, що її немає. Як лого слугує текстова назва блогу.

4. Бред Філд (@bradfeld) з Foundry Group пише до Feld Thoughts (Думки Філда) з 38,821 переглядом.

Бред підприємець та інвестор вже більше 20 років. Зараз він член ради директорів BigDoor, Fitfit, Gist, Gnip, Oblong, Orbotix, Standing Cloud, Zynga; має ступені бакалавра наук і магістра наук в галузі наук управління з Массачусетського технологічного інституту. Також він пристрасний колекціонер мистецтва і марафонець. Він завершив п’ятнадцять марафонів як частину своєї місії і пробіг їх в кожному з 50 штатів.

Тепер мені не дивно, що поряд з лого знаходиться зображення гір. Працює все теж на WordPress, а в копірайтах зазначено – 2004-2011. Є сторінка “Social” з усіма доступними контактами, сторінка “Marathons” з розкладом усіх марафонських забігів і найкращим часом 4 години і 5 хвилини у 2003 році, сторінка “Calendar” з планами на майбутнє. Також, одразу звідси можна перейти до блогів партнерів Бреда Філда. На favicon.ico блога Фредове обличчя мальоване з фотографії.

5. Кріс Діксон (@cdixon) з Founder Collective, автор  cdixon.org. Відвідуваність 20,988.

На сторінці “About” коротко описані всі проекти та досягення Кріса. Першим чином виділений сервіс “Hunch“, співзасновником якого він є. Також: інвестиції в Skype, програмування мультимедійних веб-додатків та купа всього іншого.

Маємо ще один простенький блог з лівим Сайдбаром та кількома розділами меню серед яких є розділ “Блогодрузі”. Доречі, єдиний блог із дружніми посиланнями. Також є посилання на блог Posterous.

Як бачите, чогось надзвичайного у закордонних топових блогерів нема. Можливо секрет зовсім не у дизайні чи платформі і навіть не у знаменитості власників блогів, а у їхній відкритості та дружності при цій колосальній знаменитості.

Будьте і ви простішими та дружнішими, щоб про вас говорили так само!

_______

Постовий: Львів – культурна столиця України і місто мрій. Про все що там відбувається можна прочитати у блозі про Львів.

Leave a Reply