Звіт. “Залізний Підприємець” Вінниця (26 січня 2013)

26 січня відбувся етап ділової гри “Залізний Підприємець” у Вінниці за підтримки Вінницького Національного Технічного Університету. Це друге місто, в якому пройшла гра сезону 2012-2013.

Як завдання студенти отримали цікавий кейс від партнера гри компанії Mail.ru Group: “Нові формати освіти у сфері інформаційних технологій”, на підставі якого протягом години учасники повинні були розробити свій бізнес-проект і підготувати презентацію. Представлені проекти порадували журі нестандартністю підходу та цікавими рішеннями. До складу журі увійшли: Володимир Месюра (викладач ВНТУ), Оксана Борисенко (EPAM Systems) і Мадіна Таюпова (Mail.ru), Дмитро Шевчук (Координаційний центр з упровадження економічних реформ при Президентові України), Ірина Барчук (EPAM Systems). Переможці отримали призи від компанії Webmoney.ua.

А ось що розповідають самі учасники з команд переможців.

Тарас Ліщенко, команда Humbacker – 1 місце:  Змагання були цікавими. Тема по суті була не новою, тому важко було придумати щось оригінальне і нове. Але нам все ж таки вдалося, тому ми вважаємо, що перемога за нами, через те, що ми найбільш нестандартно і креативно підійшли до питання. Наш проект реалізує навчання на стику сфер. Завдяки тому, що наша команда об’єднувала різні галузі (менеджмент, оптоелектроніка, комп’ютерні науки) вдалося обгрунтувати універсальність ідеї та актуальність для будь-якої професії. Суть проекту: наша організація є посередником між вузами, фірмами та студентами. Є веб портал. Студент реєструється на курс. Перші 2 дні тижні студент навчається за обраною ним спецістю за матеріалами, підготовленими експертом. Після освоєння матеріалу в наступні дні тижня студент з’єднується з іншим студентом (який освоював інший матеріал) відеодзвінком і вони діляться своїми знаннями і пояснюють один одному матеріал, так як вони його зрозуміли. В кінці місяця вони діляться на команди і працюють над мініпроектом. В кінці року – іспит. 3 частини курсу, перша безкоштовна. По завершенню курсу резюме автоматично подається в компанії. Компанії вносять гроші для доступу до порталу, щоб їм регулярно надходили резюме.
Переваги проекту:
1. Викладачі вузів зможуть підвищити популярність свого курсу серед більшої аудиторії студентів;
2. Студенти зможуть отримувати знання у новому форматі – для кращого сприйняття інформації.
3. Кожен зможе проводити власні дослідження і публікувати свій курс на порталі, що дозволить розвивати освітній ресурс величезними кроками;
4. Будь-яка компанія отримає доступ до резюме користувачів, які пройшли курс, які змогли запропонувати дійсно нестандартні ідеї і рішення в процесі вирішення конкретного завдання;
5. Формат вибору курсу в режимі “веб-побачення”, тобто недовготривалий, з можливістю переходу до наступного курсу або співрозмовника.
Головним чинником перемоги були креативні і нестандартні ідеї кожного учасника команди, які вдалося реалізувати!

Володимир Вернигора, команда Lolipop – 2 місце: «Як ми придумували рішення задачі: Це був один з варіантів проведення брейншторма – роз’яснимо всім задачу, у кожного був листочок, ручка і 5 хвилин, щоб згенерувати ідеї. Потім всі озвучили ідеї та об’єднали кращі. Це взагалі досить об’ємна тема і про неї можна писати\говорити досить довго.
Ключові ідеї проекту базувалися на досвіді слухання онлайн курсів від Каліфорнійського політеху і Флоридського університету. Як довів ще МІТ – курси повинні бути безкоштовними для слухачів, адже мало хто захоче платити за курс невідомої якості. Відповідно все, що роблять курси – піднімають рейтинги університету і якихось викладачів в них.

1. Головною ідеєю проекту було створення системи, завдяки якій майбутній лектор міг почати прийом і перевірку домашніх завдань у кілька кліків мишкою і проведення лабораторних робіт (у них вони проходять ЗОВСІМ не так, як у нас) для тисяч (навіть сотень тисяч) студентів одночасно. Потім же цю систему можна буде використовувати для проведення олімпіад з програмування, математики, фізики.
2. Можливість підключення до курсу після його початку і проходження його. Кілька моїх друзів слухають інші курси, на які я не пішов і тому доводиться слухати їх – хитаючи відео з сайту та передавати його мені – не зручно.
3. Можливість перевіряти написаний код прямо в системі ».

Фотозвіт: https://picasaweb.google.com/hse.inc/262013

Leave a Reply