“Залізний Підприємець” в Харкові (23 лютого 2013)

Журі в “полі”

Гра попереднього чемпіонату в Харкові вже проходила на початку 2012 року, тому у складі декількох команд були студенти, які тоді не перемогли, але добре розуміли формат. Можливо, саме тому все пройшло так цікаво, а підведення підсумків зайняло у журі цілих 30 хвилин.

Подяки. По-перше, варто подякувати Ірині Золотарьовій, за надане відмінне приміщення в Харківському національному економічному університеті та університетському стартап центру для студентів SUCSID Project за допомогу в організації. По-друге, подякувати журі: Павлу Ободу (Sloboda Studio), Михайлу Таразевичу (компанія “Український Хостинг”) і Віталію Ставропольському (VOOMY it-park).

Кейс. Основною технологією, над якою учасникам слід було подумати, стали суперсенсори – технології, що дозволяють імітувати об’єм: вібрація екрану (коли поверхня дисплея може рухатися в різних напрямках), ефект електровібрації (змінне електричне поле впливає на поверхню екрану) і поверхню, що піднімається (відтворювати опуклості на екрані можна, закачуючи газ або рідину в спеціальні порожнини під еластичною поверхнею). Як завдання, ми запропонували учасникам придумати тематичний нішевий мобільний додаток, який би використовував перевагу одного з видів суперсенсорних екранів.

Командна робота. Після знайомства з кейсом команди взялися за мозковий штурм, потім за визначення вектора роботи та підготовку свого рішення у вигляді презентації, зробленої по Business Model Canvas. Всім дуже сподобалося, що журі, практично, весь час (1 година, поки команди працювали) провели в “полі”, допомагаючи і стежачи за таким важливим критерієм оцінки, як командна робота.

Презентація. Як тільки час вийшов, ми запросили команди розповісти нам про свої проекти. Варто відзначити, що з десяти команд половина запропонували використовувати технологію для створення мобільного додатку, який допоможе людям з обмеженим зором читати книги на електронних пристроях, генеруючи шрифт Брайля. Відзначу, що журі нормально поставити до цього потоку проектів, оскільки хтось з них краще відпрацював ідею і варіант монетизації, хтось гірше. Це і зіграло головну роль.

Переможці. Окремий приз симпатій, гру “Стартап”, від одного з членів журі – Віталія Ставропольського – заслужила команда “Кіборги Junior”, за нестандартний підхід до використання технології.

3 місце та заохочувальні призи дісталися команді “TexttoTuch”, яка зуміла зацікавити журі пропозицією переводити зроблені камерою смартфона знімки документів шрифтом Брайля на ходу, використовуючи вже відому технологію OCR.

2 місце, призи та запрошення на півфінал у Києві отримала команда “iTeam” – навігація в просторі для людей з проблемами зору шляхом перетворення зображення в сенсорно-поверхневий вид і інформування через сенсор.

Що стосується призового місця, то воно дісталося команді “NatureProduct”, яка запропонувала використовувати ефект електровібраціі для створення програми Tuch & Buy – каталогу для магазинів одягу, які б надавав можливість якісніше вибирати одяг не виходячи з дому.

Leave a Reply