GrowthUP: “Основи технологічного бізнесу”

Seminar

Денис каже, що читав його вже разів 46, бо це основа. Дійсно, найцікавіше, що я коли-небудь чув. Історія створення Кремнієво Долини надзвичайна. Уявляєте, вона народжувалася під дією незалежних факторів, які так влучно діяли на неї, що сприяли створенню сучасної екосистеми. Нічого подібного ніде на планеті не відбувалося, та й не відбуватиметься. Будь-які спроби створити  таке середовище штучно закінчуються невдачею. Погугліть про Sant Hill Road –  головну вулицю. До речі, Palo Alto перекладається як “одинока сосна”. Ну і непересічною є історія сім’ї Стенфордів.Далі говорили, власне, про startup, як такий, про його відмінності у галузях, високий ризик, властивості підприємця. Я відмітив для себе їх поділ за ефектом: pain killer та vitamin. А інформація про поділ користувачів на групи, була особливо цікавою. Бо, хоч це і основи, та я ні сном ні духом. Виявляється, користувачі діляться на 5 груп: innovators (як сказав Денис “техногіки”), early adopters, early majority, late majority, laggards. Дуже смішно Денис порівняв їх з їжаками, які їдять/xочуть скуштувати кактус і відповідно поводяться в залежності від категорії в якій знаходяться. Виявляється, “техногіки” жити не можуть без інновацій, тож якщо ви день не можете пожити, щоб не знайти новий продукт і не зареєструватися там – висновки робіть самі =).

“Головний суддя стартапу – ринок” і з цим важко не погодитися. Причому, ви можете як відкривати ринки так і закривати їх. А щодо бізнес-моделі, вона має конкретно відповідати на запитання: хто?, коли?, де?, як?, за що?

Команда. Найчастіше, це 1-2 людини, інколи 3: CEO, CTO, Sale. Дуже добре, коли CEO продає, це сприяє його росту та розумінню ринку. Що стосується команди, без внутрішньої мотивації далеко не заїдеш не бійтеся звільняти працівників.

Є два варіанти виходу: IPO – публічне розміщення акцій, та продаж стратегічному партнерові (який інтегрує вас у свій бізнес).

Ще один цікавий для мене момент зачепив Микола Савін – поділ інвесторів за значенням для бізнесу: пасажир (інвестував і чекає прибутку) та smart money (дає досвід – особливо цінний ресурс).

А в цілому цей семінар, був багатий на випадки з життя як Дениса Довгополого, так і його знайомих та друзів. Повірте, це треба чути!

 

Постовий: Шукаєте роботу? Можливо, варто спробувати продавец консультант москва, якщо ви комунікабельний і відкритий.

Leave a Reply